De Oostelijke Algarve

Het oostelijk deel van de Algarve strekt zich uit van Faro tot aan de Spaanse grens. Er liggen prachtig witte zandstranden, sommige direct op het vasteland met daar achter een duinenrij met pijnboombossen; andere op eilandjes dicht bij de kust met mooie lagunes.

De atmosfeer in de Algarve is eerder Afrikaans dan Europees. De Moorse invloed is niet over het hoofd te zien. De Algarve biedt dan ook veel meer dan alleen strandvertier. De charme ervan wordt gevormd door de vissers- annex badplaatsjes met hun bontgekleurde bootjes, de blinkend witgekalkte huizen met rode pannendaken en geornamenteerde schoorstenen. Met name in de gezellige kuststeden Olhão en Tavira is de Afrikaanse invloed nog goed te zien aan de kubusvormige kris-kras gebouwde huizen.
Achter de kust liggen lommerrijke fruitboomgaarden en wijngaarden. Daarachter gaat het vruchtbare heuvellandschap geleidelijk over in twee bergruggen. Hier liggen kleine typisch Portugese dorpjes en vrijstaande quintas.

Faro

Faro, stad met ontspannen sfeer

Faro

Faro winkelstraat met tradioneel plaveisel (calcada)

Faro is een relatief kleine en charmante stad met mooie gebouwen en sfeervolle straatjes, zonder een lange lijst van bezienswaardigheden om af te vinken. De inwoners weten wat hard werken inhoudt, maar er is ook genoeg gelegenheid voor ontspanning. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de hoeveelheid sfeervolle restaurants, zowel in het oude centrum als in de buitenwijken.

Rijke historie

Een van de redenen om Faro te verkennen, zijn de sporen die je aantreft van de enorm rijke historie. Zowel in de prehistorie als in de tijden van het Romeinse Rijk was Faro een nederzetting van betekenis. Het waren de Romeinen die de haven van de stad bouwden.

In 1755 werd Faro getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Een jaar later kreeg Faro officieel stadsrechten en in de jaren die volgden, werd de stad gerestaureerd.

De oude ommuurde binnenstad (Cidade Velha) is het deel met de grootste aantrekkingskracht. Het begint al met een imposante binnenkomst bij de hoge stadsmuren die stammen uit de Middeleeuwen.

Vroeger kon je via drie ingangen de oude stad bereiken, een daarvan was Arco do Repouso. Zodra je onder deze boog doorloopt, maak je een stapje terug in de tijd.

Struin op je gemak door de straatjes met witte huisjes. Vergeet ook niet om af en toe omhoog te kijken als je door de levendige straten wandelt. De stad biedt de vele ooievaars die in natuurpark Ria Formosa leven, genoeg hoge daken om veilig een nest te bouwen.

Sé de Faro
Deze kathedraal is een van de belangrijkste historische gebouwen in Faro. U vindt hem midden op het plein Largo da Sé. De kerk is gelegen in het oude gedeelte van de stad. Het interieur van de kerk is erg Barok. Veel Portugese tegeltjes afgewisseld met verguld houtsnijwerk. De kerk is erg druk versierd.

Tegen een klein bedrag kunt u de kathedraal (inclusief de toren) van binnen bekijken. U heeft dan vanaf de eerste verdieping een prachtig uitzicht op Faro, dus dat is zeker de moeite waard! In het kleine museumpje van de kathedraal kunt u allerlei liturgische gebruiksvoorwerpen bekijken. Het is een kleine tentoonstelling met vooral veel gouden en zilveren kandelaren en gewaden.

Olhão

Moors vissersdorp

Olhao, the old market buildings and cafes. Image shot 2015.

Op ongeveer 8 kilometer van Faro ligt het vissersdorpje Olhão, het Afrika in Europa. Het ligt aan het natuurgebied Ria Formosa. De oude stadskern, de wijk Barreta, aan de havenkant, doet “Moors” aan, hoewel het gebouwd werd in de achttiende eeuw.

Olhão is waarschijnlijk het enige stedelijke gebied in Europa dat volledig door Europeanen werd gebouwd met Moors architecturale invloeden.

De stad verkennen

Een goed uitgangspunt voor het verkennen van de stad is de toren van de Onze Lieve Vrouwen van de Rozenkrans: de barokke kerk in het centrum, aan het begin van een avenida.

Vanaf hier zie je honderden typisch noord Afrikaanse dakterrassen op de daken van de witgeverfde kubussen, uniek voor deze stad.

Maak een wandeling door een doolhof van straatjes en witte huizen in het pittoreske vissersdorp district. Olhão is een stad voor mensen die houden van het authentieke Portugal, met zijn geschiedenis en cultuur, prachtige eilanden en stranden, natuurreservaat en mooie achterland. Dus voor clubbers, barliefhebbers, etc. is dit niet de juiste vakantiebestemming.

Wij wonen al meer dan 13 jaar in de Algarve en vinden Olhão één van de leukste steden langs de kust. Veel kustplaatsen leven voornamelijk van het toerisme, maar Olhão functioneert nog altijd als de belangrijkste vissershaven in de Algarve. Dientengevolge is de stad het hele jaar door levendig.

Olhão heeft nog steeds zijn oorspronkelijke karakter met sterk Moorse invloeden. De 1,3 km lange boulevard in Olhao is een van de mooiste in de gehele Algarve met groene parken en een kinderspeeltuin. De boulevard werd in 2021 geheel gerenoveerd.

Opvallend zijn de beroemde rode markthallen met dagelijks ( behalve op zondag) verse vis, groenten en fruit. Op zaterdag is er een lokale producten / zigeunermarkt. Ook zijn er vele uitstekende cafés / koffietentjes, winkels, bars en restaurants. De keuze aan restaurants is groot, maar vooral de zeer verse vis, schelpen, inktvissen, krabben en garnalen zijn uitstekend.

Op de boulevard zijn twee aanlegplaatsen voor veerboten naar de eilanden Armona, Culatra en Farol. Eén daarvan (speciaal voor toeristen) is gelegen tegenover het Real Marine Hotel & Spa; de andere (openbaar), op 10 minuten loopafstand van het appartement aan de oostkant van de boulevard. Het centrum van Olhão is een voetgangersgebied met kronkelende, geplaveide straatjes, die uitkomen op een mooie avenida.

Ilha_da_Fuseta
Fuzeta,_Algarve,_Portugal_

Moncarapacho

en de kusteilanden

Op ongeveer 18 kilometer (slechts een half uurtje met de auto) van het vliegveld van Faro ligt het slaperige stadje Moncarapacho, een typisch Portugees plaatsje met enkele winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen, maar ook een postkantoor, banken, een tankstation, enkele kleine restaurantjes en een pottenbakkerij (Olaria) met prachtig aardewerk.

Sinaasappel-, mandarijn- en citroenboomgaarden, amandelbomen, Johannesbroodbomen, olijfbomen, granaatappelbomen en andere fruitbomen bepalen in de omgeving het lieflijke landschap. Hier vindt men géén industrie en géén massatourisme!

Vanuit Moncarapacho is het slechts 8 kilometer naar het dichtst bij gelegen strand bij het plaatsje Fuzeta. U kunt daar naar het zandstrand op het vasteland, maar ook met een open veerbootje in een paar minuten naar het voor de kust gelegen eiland (Ilha de Armona) met fantastische, praktisch verlaten parelwitte zandstranden. Ook op de fiets is Fuzeta makkelijk te bereiken; er is nauwelijks hoogteverschil.

Op de prachtige uitgestrekte witte zandstranden van het Ilha de Armona kunt u met volle teugen van rust en ruimte genieten. Karakteristiek voor dit gedeelte van de Algarve is ook het milde klimaat en de vruchtbare bodem.

In de dorpjes en gehuchten lijkt de tijd te hebben stilgestaan; toeristen treft u er nauwelijks aan en de Portugese bevolking is altijd vriendelijk, hulpvaardig en gastvrij

Fuseta

Dromerig dorpje

Fuseta is een dromerig dorpje in de oostelijke Algarve, maar inwoners en bezoekers weten zeker het centrale pleintje en de boulevard te vinden. Als overdag de vissers slapen is het in het haventje even verderop rustig. Enkele vissers repareren hun boten, fuiken en lijnen. ’s Avonds gaan ze de zee op. Na terugkeer in de ochtend is hun vangst te koop in de overdekte markthal.

Castro Marim

Aan de natuurlijke grens met Spanje, de Guadiana rivier, ligt het plaatsje Castro Marim. Breng zeker een bezoek aan het middeleeuwse kasteel wat hoog boven de plaats uittorent. Het maakte vroeger deel uit van de verdedigingslinie van de Tempeliers in de strijd tegen de Moren. Vandaag de dag kan je vanaf de kasteelmuren of op een van de torens (op iedere hoek) genieten van het prachtige uitzicht op de rivier, het buurland Spanje of op het natuurgebied met de zoutpannen. Ook het kleine gezellige centrum van Castro Marim is uw bezoek meer dan waard. Geniet in een van die typisch Portugese cafeetjes van een heerlijk kopje koffie

Tavira

Tavira is een van de mooiste plaatsjes van de Algarve. Dit prachtige dorpje ligt aan de rivier de Gilão. Tavira is één van de weinige plaatsen in het oostelijke deel van de Algarve die zeker een bezoek waard is.

Al in de 8e eeuw voor Christus was op deze plaats aan de rivier een kleine nederzetting te vinden. De Feniciërs, de Romeinen en later ook de Moren drukte hun stempel op dit mooie oude plaatsje. In de 12e eeuw werd het dorp weer terugveroverd op de Moren. In de 18e eeuw bevond de stad zich op zijn hoogte punt. Het werd een centrum voor de handel in gedroogde vis en zout in de Algarve. De grote aardbeving die in de Algarve plaatsvond in 1755 had echter ook zijn verwoestende effect op Tavira.

Tegenwoordig leven de inwoners van Tavira vooral van het toerisme. Het plaatsje is een geliefde attractie geworden voor vakantiegangers. Vooral het stukje langs de rivier is erg mooi. Over de rivier loopt nog een oude Romeinse brug. Deze brug verbindt de twee gedeeltes van het stadje. Aan weerszijde van de rivier vindt je mooie oude huizen met de voor Tavira zo kenmerkende puntdaken. Deze kom je elders in de regio niet tegen. Aan de mooie huizen hier langs het water kun je zien dat Tavira ooit welvarend was

Tavira

Ook verder in de stad vind je vele bezienswaardigheden. Tavira heeft leuke kleine straatjes die zich langs de witte huisjes kronkelen. De stad heeft enkele prachtige kerken zoals de Igreja Misericórdia. Deze kerk heeft bijzondere mooie tegel tableaus langs de muren. Het is een van de vele mooie kerken in de stad. Daarnaast kun je nog de resten bewonderen van het oude kasteel. Binnen de muren bevindt zich een prachtige tuin die in het voorjaar vol staat met mooie bloemen. Soms zit er op warme dagen een straatmuzikant die de prachtige tuin nog meer sfeer geeft.

Vila Real de Santo António

Vila Real

In de 16e eeuw bestond, waarschijnlijk iets dichter bij zee, een stadje dat Vila de Santo António de Arenilha heette, dat in de 18e eeuw verslonden werd door de zee en het zand. Het was belangrijk om de toegang van de handelswaren door de Guadiana te controleren, koninklijk toezicht te houden op de visserij van Monte Gordo en weerstand te bieden aan Spanje, met wie Portugal in oorlog was tot 1762/63.

De bouw van Vila Real de Santo António had dus economische en politieke voordelen en was meer dan alleen een koninklijke wens.
De ervaring voor het herbouwen van Lissabon na de aardbeving van 1755 werd dus in Vila Real de Santo António opgedaan en “gerepeteerd”. Eerst in de zorgvuldige planning van een stadsstructuur en vervolgens door het gebruik van strakke architectonische modules. En tenslotte de préfabricage van standaard constructie-elementen zoals de “cantarias” (natuurstenen omlijstingen) die per boot uit Lissabon kwamen en die al helemaal klaar waren voor gebruik.

Om de planologie van Vila Real de Santo António te beleven, moet men een wandeling maken door de straten. Begin bij het plein Praça Marquês de Pombal, het hart van het stadje, met een prachtige natuurstenen uitstraling rond een obelisk uit 1776. Het plein bevat drie van de belangrijkste urbane kenmerken uit de 18e eeuw: de kerk, het gemeentehuis en het oude politiehuis (Casa da Guarda). Daarna moet u enkele blokken doorlopen, die op particulier initiatief zijn gebouwd maar nog steeds de architectonische stijl aanhouden van de andere blokken.
Uw wandeling zou kunnen eindigen bij het oude douanegebouw (Alfândega), aan de bloeiende oevers van de rivier Rio Guadiana.